AKTUELNOSTI
 

 • Izašao je novi broj 53-54 časopisa "ALMANAH"

  VIDI : ČASOPIS

   

 • Izašao je novi broj 51-52 časopisa "ALMANAH"

  VIDI : ČASOPIS

   

 • Izašao je novi broj 50 časopisa "ALMANAH"

  VIDI : ČASOPIS


   

 • Knjiga KAD SU VAKAT KALJALI INSANI  -  ŠAHOVIĆI 1924

  VIDI : IZDANJA


   

 • Knjiga DUHANKESA – Kap kiše

  VIDI : IZDANJA
   

 • Knjiga HESSEN VIA MONTENEGRO

  VIDI : IZDANJA
   

 • Knjiga BEGOVI NA GRANICI

  VIDI : IZDANJA
   

 • Knjiga ROD I DOM

  VIDI : IZDANJA
   

 • Knjiga POD KUN PLANINOM

  VIDI : IZDANJA
   

 • Knjiga PLAVSKI SLUČAJ

  VIDI : IZDANJA   

 • Izašao je novi broj 48-49 časopisa "ALMANAH"

  VIDI : ČASOPIS

   

 • U susret popisu stanovništva - ZATO SMO BOŠNJACI

 

 • Izašao je novi broj 47 časopisa "ALMANAH"

  VIDI : ČASOPIS

   

 • Knjiga Bošnjaci/Muslimani Crne Gore imeđu prošlosti i sadašnjosti - Šerbo Rastoder

  VIDI : IZDANJA

 

 • Knjiga Pljevljak Muhamed Hadžismajlović - Edib Hasanagić

  VIDI : IZDANJA

 

 • Knjiga Onomastika Plavsko-Gusinjske dijalekatske oblasti - Alija Džogović

  VIDI : IZDANJA

 

 • Izašao je novi broj 43-44 časopisa "ALMANAH"
   

  VIDI : ČASOPIS

 

 • U saradnji sa dr Zlatanom Čolakovićem, ALMANAH je objavio kultni roman Envera Čolakovića - Legenda o Ali-paši.

   

   

  Prema ranijem dogovoru, predviđeno je da se sredstva od prodaje knjige upotrijebe za štampanje djela iz Enverove rukopisne ostavštine. 

   

  Rukopisna ostavština Envera Čolakovića sadrži niz neobjavljenih romana, lirike, dnevnika i prepjeva, a čuva se u američkoj državi Massachusetts. Cijena romana je 25 eura. U cijenu nisu uračunati troškovi poštarine. Za narudžbe više primjeraka predviđen je popust.

 

 

 

 

 • Umro veliki prijatelj Almanaha - Zlatan Čolaković

   IN MEMORIAM

 


 

 

 

 • Izašao je novi broj 41-42 časopisa "ALMANAH"
   

  VIDI : ČASOPIS

   

 • Knjiga Kulturno-prosvjetno društvo „Gajret“ u Pljevljima Uzeira Bećovića predstavlja vrijedan stvaralački napor i pokušaj razotkrivanja tamnijih strana naše prošlosti.

  VIDI : IZDANJA


   


 • Izašao je novi broj
  39-40 časopisa "ALMANAH"
  posvećen Huseinu Bašiću
  Ostavština od koje će učiti generacije

   

   


   

  Donatori Almanaha 39 - 40

  IME

  PREZIME

  MJESTO

  PRILOG U €

  Džemal-Licko

  Ibrahimović

  Štutgart-Njemačka

  100,00

  Munir

  Latić

  Lagatore - Berane

  50,00 

  Jakub

  Durgut

  Pljevlja

  50,00

  Bajram Bako

  Decević

  Tuzi

  50,00   


 • Promocija knjige Zlatana Čolakovića u Rožaju i Bijelom Polju
  9 - 10. 03. 2008. godine

Balkanski Homer
U zavičaju balkanskog Homera
Povratak Avda Međedovića

 

 

 

 • Izašao je novi broj 37-38 časopisa "ALMANAH"

  Deklaracija o pomirenju
   

  Donatori Almanaha 37 - 38

  IME

  PREZIME

  MJESTO

  PRILOG U €

  Džemal

  Ibrahimagić

  Štutgart-Njemačka

  100,00

  Munir

  Latić

  Berane

  50,00 

  Jakub

  Durgut

  Pljevlja

  50,00

  Bajram Bako

  Decević

  Tuzi

  50,00   

 • KULTURNI CENTAR BOŠNJAKA/MUSLIMANA CRNE GORE

  Kulturni centar Bošnjaka/Muslimana Crne Gore osnovan je u Podgorici 13. maja 2007.  godine.
  Kulturni Centar Bošnjaka/Muslimana Crne Gore otvoren je, za sve kreativne ljude koji baštine tradiciju tog naroda te sve one koji hoće da spoznaju drugo i drugačije i znaju da iznad ličnog stave opšti interes.
  Centar je zamišljen kao središte stvaralačkog podsticanja, zbirka kulturnih vrijednosti, promoter kvalitetnih sadržaja i programa, organizacija i ostvarenja pojedinaca iz svih krajeva Crne Gore.
  Stvaranje Kulturnog Centra – institucije, koja će biti centar n duhovnosti, jeste primarni interes Bošnjaka/Muslimana, ali ima dovoljno razloga da bude prioritet i drugih koji istinski vjeruju u priču o multikulturalnosti u Crnoj Gori.

   

  PROGRAMSKA NAČELA I CILJEVI

  STATUT

  SKUPŠTINA DONATORA, UPRAVNI I NADZORNI ODBOR KULTURNOG CENTRA BOŠNJAKA/MUSLIMANA CRNE GORE

  OSNIVAČI - KOLEKTIVNI ČLANOVI

  OSNIVAČI - INDIVIDUALNI ČLANOVI

  IZJAVA O DONACIJI

  FOTOGRAFIJE SA OSNIVAČKE SKUPŠTINE


   

  PRIDRUŽITE NAM SE .
  POSTANITE I VI DONATOR OSNIVAČ CENTRA I VAKFIJA ČIJE ĆE DJELO BITI TRAJNO ZABILJEŽENO I UPAMĆENO.
  INFORMACIJE - serbor@cg. yu

  UPIS U KNJIGU DONATORA DO 1. XI 2007

 

 


 • U saradnji sa univerzitetom  Harvard i     Zlatanom   Čolakovićem, jednim od najboljih poznavalaca epike Bošnjaka  CRNE GORE objavljeno  je u izdanju "almanaha" monumentalno djelo  "Epika Avda Međedovića" ( I i II ). Ovo je prvo cjelovito i stručno predstavljanje djela ovog znamenitog epskog pjevača kojeg su svjetski poznati naučnici upoređivali sa Homerom.

  VIDI : IZDANJA
   

 • "ALMANAH" I PROF. DR ŠERBO RASTODER  GOSTI  NA SEDMOM SALONU KNJIGE I KULTURE I 24 FESTIVALU EMIGRACIJE, KULTURA I GRAĐANA  U LUKSEMBURGU

  Od 17-19. marta 2007. godine u Luksemburgu će se održati Sedmi salon knjige i kulture i 24. festival emigracije. Na festivalu će učestvovati stvaraoci i izdavači iz Španije  (Laura Freixas), Kube (Oscar Kessel Cespedes),  Malija (Tidiane Diakité), Belgije i Italije (Daniele Rossini), Konga (Serge Diantantu), Meksika (Cipriŕn Cabrera Jasso), Bosne   (Hadžem Hadjarević,  Faiz Softic), Francuske (Jean-Marc Cotta, Boris Alexandre Spasov, Laure Cambau, Per Sřrensen, Per Sřrensen, Olivier le Dour, Patrick-Serge Boutsindi ), Albanije (Gani Azemi), Luksemburga (Jean Portante, Mŕxim Serranos Soler, Lambert Schlechter,  Nico Helminger), Belgije (André Schmitz ), Katalonije (Valentí Gómez), Portugalije (Rosa Alice Branco), Serge Basso de March (Francuska/Luksemburg), Nanni Balestrini (Italia/Francuska), Miron Kiropol (Rumania/Francuska), Paul Mathieu (Luxembourg/Belgija), Italije (Francesca Sifola, Paolo Calabrň), Lucie Bertovic-Sutera, Chantal Rose Scotto (Francuska/Luxembourg), Antero Fernandes Monteiro, Fernanda Dos Santos Vagueiro (Portugalija /Luxembourg).

      Crnu Goru će na festivalu predstavljati "ALMANAH" na čelu sa urednikom prof.dr Šerbom Rastoderom, čiji je nastup planiran za 17. mart u 14 h u salonu Lux Expo u Luksemburgu u Sali br.2. U okviru festivala će biti organizovan Okrugli sto na temu: Jednakost šansi: mit ili realnost. Organizator festivala je vlada Luksemburga.  Ovaj tradicionalni festival predstavlja jedinstvenu smotru multikulturalizma i različitosti u Evropi i šire.  Više informacija o festivalu možete naći na www.clae.lu/ evenements. interculturels/salon-du-livre/programme7esalon   

 • MANIFESTACIJA TRADICIJE IZNOVA

  VEČE SEVDAHA - 2.01.2007.

  U organizaciji "Almanaha" i Foruma Bošnjaka/Muslimana, u hotelu "Crna Gora" 2.01.2007. godine, organizovana je kulturna manifestacija VEČE SEVDAHA.
  Sevdah je vrelo inspipiracije, sevdah je znak raspoznavanja, sevdah je stil misljenja i življenja koji još ima magičnu snagu privlačnosti. Potvrđuje to i činjenica da je hotelska sala bila pretijesna da primi sve zainteresovane. Tako je ostalo mnogo nama dragih licnosti i prijatelja koji će moći, samo preko emisije "Zapisi" TVCG, da osjete i dožive makar tračak atmosfere što je stvorena te noći.
  Za sevdalijsko raspoloženje su se pobrinuli Pljevaljski tamburaši, pojačani mlađim  muzičarima sugrađanima: Sabahudin Delić, Derviš i Adnan Hrastovina, Ibrahim i Zijah Gerina, Sanin Rovčanin, Tamir Talović, Mugdin–Musa Nuhanović, Amir Prekić, Irfan Džanković i Damir Hrastovina.Tu su bili i izvanredna Ema Čivović iz Bara i Kasim Lemezan iz Goražda.
  Veče su svojim kreacijama obogatili pjesnik Braho Adrović, sazlija Fehim Muminović i Plavljani čije  su  gurabije svi probali, Vahid i Nevina Turusković iz čije smo skrinje vidjeli ljepotu begovske nošnje i ukrasa, pjevači Erdovan Erdo  Mustafić, Hamza Haverić,  Mirsad Ademović, Esad Merulić i Edin Babić, profesor harmonike Enes Kujević i mlada postava iz Kulturno umjetničkog društva "BIHOR" iz Petnjice.
  Program je vodio novinar Mirsad Rastoder, koji je uradio i kompletni scenario VEČERI SEVDAHA.
  Organizacioni odbor (Safeta Babačić, Mirsad Rastoder, Atvija Kerović, Refadija Abdić, Esad Merulić i Haris Ramović) još jednom je dobio pohvale za kvalitetno organizovanje manifestacije.


  Fotografije
   

 • Izašao je novi broj 35-36 časopisa "ALMANAH"
   

  VIDI : ČASOPIS   

 • KULTURNI CENTAR BOŠNJAKA/MUSLIMANA CRNE GORE

   Programska načela i ciljevi (Nacrt)


   

 •  KULTURNI CENTAR BOŠNJAKA/MUSLIMANA CRNE GORE

"Almanah" i "Forum Muslimana –Bošnjaka Crne Gore" inicirali su osnivanje Kulturnog centra u Podgorici. Na skupu  održanom u hotelu "Crna Gora" uz učešće oko 100 ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života Crne Gore svesrdno je podržana   ideja po kojoj    Kulturni centar treba da bude središte stvaralačkog podsticanja, zbirka kulturnih vrijednosti, promo- ter kvalitetnih sadržaja i programa iz svih krajeva Crne Gore. Kao osnovni zadaci Centra naznačeni su:

-         Očuvanje baštine

-         Afirmacija etničkih osobenosti

-         Podsticanje kreativne akcije i razmjene

-         Kulturno edukativno i razvojno umrežavanje sa dijasporom

-         Razvoj opštih i posebnih demokratskih kapaciteta za punu primjenu evropskih standarda u multietničkom društvu

Osnivači centra su: udruženja «Almanah», Forum M/B, pojedinci i organizacije koje finansijski podrže konstituisanje centra.


Jedna donacija iznosi 1000 eura uz mogućnost da pojedinac  raspolaže sa najviše  pet glasova u Skupštini donatora. Osnov za konstituisanje kulturnog centra čine donacije pojedinaca i kolektiva od najmanje 1000 eura i sredstva koja bila namjenski opredijeljena od strane države i drugih organizacija. Donacija od 1000 eura može biti sastavljena od više manjih priloga s naznačenim jednim nosiocem prava glasa u Skupštini.  Vlasnici donacija bi konstitiusali Skupštinu donatora, koja bi izabrala Upravni odbor, od najmanje 7 članova,  koji bi upravljao imovinom Kulturnog Centra i donosio odluke o načinu gazdovanja  prostorom. Prvobitna ideja je da to u početku bude prostor koji će imati  najmanje 2 kancelarije, multimadijalnu salu za programe i sastanke, biblioteku s dokumentacionim centrom i etnografsku zbirku ( prostor opremljen u nacionalnom stilu koji bi služio za prijeme), ako je moguće i nacionalni restoran koji bi svojim prihodima obezbjeđivao sredstva za pokrivanje materijalnih troškova rada Centra. Na samom skupu se javilo više donatora koji su do sada obezbijedili preko 70 donacija. Imena donatora će biti sukcesivno objavljivana do 19. januara 2007. godine za kada je okvirno zakazana prva skupština donatora. Na skupu u Podgorici formirana su dva odbora sa konkretnim zaduženjima.

      CENTRALNI ODBOR ZA PRIKUPLJANJE DONACIJA će se brinuti o sakupljanju donacija  i evidentiranju donatora, promociji akcije u svojim sredinama i izradu normativno pravnih akata i  modaliteta načina funkcionisanje budućeg Centra u oblasti Programskih aktivnosti i unutrašnjeg ustrojstva. Odbor čine:

 

PROF.DR ŠERBO RASTODER-  urednik "Almanaha"

HUSEIN CENO TUZOVIĆ – predsjednik Foruma M/B

ATVIJA KEROVIĆ-  Izvršni direktor "Almanaha"

SULJO MUSTAFIĆ-  predsjednik IO Foruma M/B

ZUVDIJA HODŽIĆ-  "Almanah"

MIRSAD RASTODER - sekretar Foruma M/B

DR ASIM DIZDAREVIĆ- "Almanah"

MILE BELO ADROVIĆ-   Bar

AMER RAMUSOVIĆ – Berane

REFIK BOJADŽIĆ – Bijelo Polje

FERID ŠARKINOVIĆ  - Plav

LJILJO ALIVODIĆ – Podgorica

RIFAT RAMČILOVIĆ – Petnjica

BELIS POJATIĆ – Pljevlja

ALDEMAR IBRAHIMOVIĆ – Rožaje

MAHMUT METANOVIĆ- Ulcinj

NEDŽAD DREŠEVIĆ- Tuzi

     ODBOR ZA PROSTOR će imati zadatak da ponudi najbolje moguće lokacije na kojima će biti budući KULTURNI CENTAR i čine ga:

KEMO ĐEČEVIĆ – Podgorica

JUSUF KALAMPEROVIĆ- Bar

ZUVDIJA HODŽIĆ – Podgorica

RIFAT ALIHODŽIĆ- Bijelo Polje

ĆAZIM FETAHOVIĆ- Rožaje

 

AKO NE URADIMO MI,  KO ĆE DRUGI?

PRIDRUŽITE NAM SE. VLASNICI DONACIJA SU ČLANOVI SKUPŠTINE DONATORA I OSNIVAČI.
  • Ovih dana je izašao iz štampe roman Zuvdije Hodžića, "Davidova zvijezda", Knjiga ima 294 strane.
  Almanah, 2006.

  VIDI : IZDANJA

 


 

 • Izašao je novi broj časopisa "ALMANAH" (33-34)

  VIDI : ČASOPIS


   
 • ALMANAH NA IV MEĐUNARODNOM MEDITERANSKOM SAJMU U BARU

  I ove godine na IV Međunarodnom mediteranskom sajmu knjiga u Baru od 29. jula do 10. avgusta "Almanah" je bio u prilici da predstavi svoja izdanja. Kao prošlogodišnji dobitnik nagrade za najboljeg izdavača na sajmu,  izdavačka kuća "Almanah" je i ove godine predstavila svoja najnovija izdanja. Na "VEČERI ALMANAHA " održanoj 9. avgusta u dvorcu kralja Nikole u Baru,  predstavljena je najnovija produkcija ove renomirane izdavačke kuće. Pored novog broja časopisa, predstavljena su i druga izdanja koja su se pojavila između dva sajma. Posebno je predstavljena studija dr Dragane Kujović, Tragovima orijentalno- islamskog  kulturnog nasljeđa u Crnoj Gori. Pored autora studije, dr Dragane Kujović, o novim izdanjima "Almanaha" su govorili: prof. Dr Šerbo Rastoder, dr Zvezdan Folić i Atvija Kerović, koji je i najavio nove projekte na kojima redakcija i saradnici "Almanaha" rade.

  Fotografije


   

 • Novo izdanje Almanaha


  Ovih dana je izisla iz stampe knjiga dr Dragane Kujovic, "TRAGOVIMA ORIJENTALNO-ISLAMSKOG KULTURNOG NASLJEDJA U CRNOJ GORI", Almanah, 2006.


    VIDI : IZDANJA


   
 • "ALMANAH"   GOST FORUMA BOŠNJAKA KOSOVA

U subotu 10.06. 2006. godine "ALMANAH" je bio gost V Konferencije Foruma Bošnjaka Kosova. Skup je održan u hotelu "Viktorija" u Prištini, a tema konferencije je bila: Kulturno stvaralaštvo i informisanje Bošnjaka na Kosovu.  Na skupu je promovisana i knjiga Ferida Muhića, "Štit od zlata" o kojoj su govorili Nadira Avdić Vlasi, Alija Džogović, Redžep Škrijelj, Fatmir Bači i autor Ferid Muhić.
Konferenciji je prisustvovala i delegacija "Almanaha": prof. Dr Šerbo Rastoder, urednik, Atvija Kerović, sekretar i Aldemar Ibrahimović, predsjednik podružnice "Almanaha" u Rožajama. Prezentacija izdanja "Almanaha" je i ovoga puta izazvala ogromni interes prisutnih. U ime redakcije i udruženja najnovija izdanja "Almanaha" su uručena na poklon ljubaznim domaćinima sa kojim su vođeni razgovori o mogućim oblicima saradnje u oblasti kulture i informisanja.

Fotografije


 

 • Novo izdanje Almanaha


  Ovih dana je iz štampe izašla knjiga Uzeira Bećovića: "Husein-pasina džamija" (Prilozi za monografiju), Almanah, 2006,   str. 237

    VIDI : IZDANJA

   
 • Novo izdanje Almanaha

    Ovih dana je iz štampe izašla knjiga priča Redžepa Kijametovića, "Život u čvorovima" , Almanah,2006, str. 146

    VIDI : IZDANJA
   

 

 • IZLOŽBA «TRAG» POVODOM GODIŠNJICE ZLOČINA U ŠTRPCIMA

Povodom trinaest godina od zločina u Štrpcima (otmice putnika iz voza na pruzi Beograd –Bar), nevladine organizacije: Likovni klub“KULA“, “ALMANAH“ i Forum Bošnjaka/Muslimana Crne Gore,  organizovale su likovnu izložbu koja je otvorena 27.II 2006. u 19h, u Umjetničkom paviljonu  ULUCG, u Podgorici.
Izložbom pod nazivom “TRAG“ željeli smo da podsjetimo javnost na nevine žrtve zločina i podstaknemo suočavanje s tragičnom prošlošću, radi pročišćenja i ljudskije budućnosti generacija.

Svojim radovima predstavili su se eminentni umjetnici sa ex jugoslovenskih prostora (Angel Korunovski i Nevzat Bejtuli iz Makedonije, Muriz Čoković, Ervin Ćatović i Halko Halilović iz Srbije,  Salim Obralić, Mirsad Konstantinović i Mustafa Skopljak iz BiH, Pavle Pejović, Anka Burić, Rajko Todorović, Branislav Sekulić, Đerđ Noc Martini, Nataša Đurović, Biljana Keković, Ismet Hadžić, Mirsad Đurđević, Qazim Muja, Aldemar Ibrahimović, Ibrahim Kurpejović i Abaz Dizdarević iz Crne Gore).

Na otvaranju izložbe govorili su istoričar umjetnosti Nataša Nikčević i novinar Esad Kočan, glavni urednik nedjeljnika «Monitor» i član redakcije časopisa «Almanah». Izložbu su koncipirali akademski slikari Ibrahim Kurpejović i Aldemar Ibrahimović. Otvaranju izložbe prethodio je performans «Tragom šina do pročišćenja» Mirsada Rastodera, u izvođenju Julije Milačić iz baletske grupe «Ballo».
«Bili su sasvim obični ljudi, putnici voza 671. Na zbornom mjestu zločina našli su se slučajno – svako je po jedna sudbina... Samo njih dvadeset nijesu brojke. Pamtite, oni imaju imena. Ako budu zaboravljeni, ako se pomirimo s tišinom voza 671, biće to znak da za nas nema nade.» - zapisao je još 1996. godine Esad Kočan.

                                 SPISAK OTETIH PUTNIKA:

Ismet Babačić, 30 godina, zaposlen u preduzeću "Wall Street", Podgorica
Esad Kapetanović, 19 godina, zaposlen u preduzeću "Rad", Beograd
Iljaz Ličina, 43 godine zaposlen u preduzeću "Ratko Mitrović", Beograd
Fehim Bakija, 43 godine, zaposlen u preduzeću "Planum", Beograd
Šećo Softić, 48 godine, zaposlen u ŽTP, Beograd
|Rifat Husović, 26 godina, zaposlen u Bijelom Polju
Senad Đečević, 16 godina, učenik iz Bara
Halil Zupčević, 49 godine, izbjeglica iz Trebinja
Adem Alomerović, 59 godina, zaposlen u "Raketi", Prijepolje
Rasim Ćorić, 40 godina, zaposlen u "Limci", Prijepolje
Fikret Memović, 40 godina, zaposlen u ŽTP Beograd
Fevzija Zeković, 54 godina, vlasnik radnje u Kraljevu
Nijazim Kajević, 30 godina, zaposlen u pošti, Priboj
Muhedin Hanić, 27 godina, zaposlen u preduzeću "Zmaj", Beograd
Safet Preljević, 22 godine, zaposlen u privatnoj radnji u Beogradu
Džafer Topuzović, 55 godina, zaposlen u preduzeću "Planum", Prijepolje
Jusuf Rastoder, 45 godine, zaposlen u Beogradu
Zvezdan Zuličić, 23 godine, student izbjeglica iz Sarajeva
Tomo Buzov, vojni penzioner, Beograd

Pogledaj:

Fotografije sa izložbe
Tekst Esada Kočana
Tekst Nataše Nikčević
Izvještaj dnevnog lista «Pobjeda» sa otvaranja izložbe
Izvještaj dnevnog lista «Vijesti» sa otvaranja izložbe 

 • Manifestacija tradicije iznova
   

  VEČE SEVDAHA

  Po zamisli organizacionog odbora , u organizaciji  Foruma Bošnjaka/Muslimana i Almanaha u hotelu « Crna Gora » 12.01.2006. god. održano je « VEČE SEVDAHA » koje su učešćem kreirali muzičari iz Podgorice, Tuzle, Rožaja i Bara.

    Bajramsku radost ukrasio je kulturni događaj , gospodstva, ljepote, prijateljskog muhabeta i meraka.
  -------------------------------------------------------------------------------------
  --------------
  SEVDAH je stanje duše koja osjeća. Osoben stil života, tuge, radosti, krhkosti i ponosa.

  Prolazio je kroz pendžere, avlije, sokake, čaršije – dunjaluk, da osjetimo najtananije treperenje duša koje slijedimo kroz vjekove.
  Nastao iz islamskog civilizacijskog kruga, SEVDAH, kao stil života, karakteriše mnoge gradove i dio naroda u Crnoj Gori. Ko se time ne bi ponosio i susretima bogatio?

  Osmišljenom manifestacijom njegovanja tradicije želimo podstaći novo treperenje duše i ljepote za sebe i druge.

    Kafe salon hotela sa blizu 300 mjesta bio je zaista mali da primi sve koji su željeli da podijele uživanje u pjesmama i kompletnoj večeri nenametljivog isticanja prepoznatljivog etno-muzikološkog identiteta koji je decenijama i vijekovima nastajao i opstajao kao izraz emocija pretočenih u duhovnost. Sevdah , tihu pjesmu koja podjednako treperi u Pljevljima, Podgorici, Baru, Bijelom Polju,Rožajama, Plavu i drugim gradovima kao neodvojivi dio bogate baštine u Crnoj Gori.
  Veče Sevdaha činile su najljepše izvorne pjesme, novo nastale na tragu Sevdaha i susret prijatelja u lijepom ambijentu hotela Crna Gora. U pratnji orkestra (Sulejmana Kujevića i Safeta Djozovića) koji je sa KUD – om ″Vrelo Ibra″ , učestvovao na brojnim festivalima najljepše izvorne pjesme nadahnuto su pjevali: gošća iz Tuzle Ramiza Milkunić, Bard Podgoričkog i crnogorskog Sevdaha Šukrija Žuti Serhatlić kao i medijski zapostavljeni pjevači za koje se u užim krugovima zna da mogu i znaju čak i bolje od drugih
  , a to su: Ismeta Seka Radončić, Hamza Haverić, Edin Babić, Esad Merulić i Kenan Demić. Posebno zadovoljstvo bilo je čuti damu crnogorske muzičke scene Andrijanu Božović kako u njenoj interpretaciji zvuče pjesme pune ljubavnog derta i Sevdalinske čežnje za voljenom osobom.
  Promocijom pjesama koje su u protekloj godini konponovali Ibiš Kujević i Imo Abdović, na najljepši način skrenuta je pažnja da stvaraoci nijesu zaboravili izvor, samo im treba omogućiti češću i valjanu promociju. Kako kompozitorima, tako pjevačima i  profesor
  u harmonike Safetu Drljanu i članovima KUD-a″Ramadan Šarkić″ iz Tuzi.
  Veče Sevdaha kao manifestacija tradicije iznova, ima, dakle, za cilj kulturološku misiju promovisanja nasljedja ali i novih vrijednosti sa kojima se može identifikovati duhovnost Bošnjaka /Muslimana u Crnoj Gori.
  Pohvale za izuzetno gospodstveno veče oživljavanje tradicije pripadaju prvenstveno članovima organizacionog odbora koji su činili: Safeta Marina Babačić, Mirsad Rastoder, Atvija Kereović, Refadija Pepa Abdić i Haris Ramović.

   

 • POVODOM KURBAN BAJRAMA VEČE ILAHIJA I KASIDA

  I povodom velikog islamskog praznika Kurban Bajrama, u dvorani Centra za kulturu u Tuzima, 11.01.2006 god. u 19 sati, održano je «Veče ilahija i kasida», u izvođenju hora Ćazim-begove džamije.

  Ovu manifestaciju organizovale su nevladine organizacije «Almanah», «Amanet» i «Perparimi», uz saradnju Islamske zajednice. Kao lični izaslanik reisa Rifata efendije Fejzića, prisutnima se obratio prigodnom riječju sekretar Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori, Bajro efendija Agović. Koncertu je prisustvovao veliki broj kulturnih i javnih poslenika, kao i opštinskih i republičkih funkcionera.

Fotografija koju dajemo je iz dnevnog lista «Pobjeda», koja je ovaj kulturni dogadjaj adekvatno propratila, a TV Crne Gore je za dnevnik pripremila korektan prilog.

 


 

 • U izdanju Centralne narodne biblioteke "Đurađ Crnojević", Istorijskog instituta Crne Gore i "Almanaha" izašlo je II izdanje SKRIVANE STRANE ISTORIJE, Crnogorska buna i odmetnički pokret 1918-1929, I-IV, obima 2383 strane

  VIDI : IZDANJA

   

 • VEČE ILAHIJA I KASIDA

  Povodom velikog islamskog praznika Bajrama, pred prepunom dvoranom Centra za kulturu u Tuzima, održano je «Veče ilahija i kasida», u izvođenju hora Ćazim-begove džamije,  u petak 4. novembra 2005.
  Ovu manifestaciju su organizovale nevladine organizacije «Almanah», «Šeher», «Amanet» i «Perparimi», uz saradnju Islamske zajednice.
  Zbog ogromnog interesovanja publike, program je ponovljen sjutra veče. I ovaj put je dvorana bila ispunjena do posljednjeg mjesta. U obje večeri gosti su mogli da uživaju u izvanredno osmišljenom koncertu, nadahnutoj interpretaciji članova hora i u prelijepo dekorisanoj pozornici.   

 •  

 • Izašao je novi broj časopisa "ALMANAH"
   

  Broj 31-32 časopisa  objavljuje referate s međunarodnog  simpozijuma "Epika Bošnjaka u Crnoj Gori, Murat Kurtagić- Avdo Međedović", koji je održan u Rožajama i Bijelom Polju 6-9.jula 2005. godine. Pored referata učesnika simpozijuma u ovom broju "Almanaha" objavljeni su i osvrti eminentnih stručnjaka na knjigu Zlatana Čolakovića i Marine Rojc- Čolaković, "Mrtva glava jezik progovara", koja se prošle godine pojavila u izdanju "Almanaha",   kao i bibliografija radova o Avdu Međedoviću i Muratu Kurtagiću.

   

  VIDI : ČASOPIS
   

   

   

 • "ALMANAH" U SLOVENIJI

  1. GOSTI KD "SANDŽAK"

  Na poziv naših iseljenika "ALMANAH" je kao gost KD "SANDŽAK" 22. oktobra u 19 h u Ljubljani  održao prezentaciju svojih izdanja. Centralno mjesto u prezentaciju zauzela je zbirka pripovjedaka Zuvdije Hodžića "NEKO ZOVE" za koju je ovaj autor dobio najveće državno priznanje Crne Gore - Trinajestojulsku nagradu. O izdanjima "ALMANAHA" i djelu Zuvdije Hodžića, pored autora su govorili i prof.dr Šerbo Rastoder, urednik,  Atvija Kerović, sekretar, dok je izvode iz Hodžićevog najnovijeg djela čitala Jasmina Rastoder. Višesatno druženje je iskorišćeno i za razgovor članova redakcije s publikom o brojnim aktuelnim kulturnim i političkim pitanjima.

  2. GOSTI "IZVORA"

  "ALMANAH" je kao gost zavičajnog plavsko- gusinjskog društva "IZVOR" 23. oktobra u 12 h  u Ljubljani održao prezentaciju svojih izdanja. S posebnom pažnjom i odobravanjem publika je primila nastup svog zavičajnog pisca Zuvdije Hodžića i prezentaciju dijela njegovog stvaralaštva. Višesatni razgovor s publikom članovi redakcije su iskoristili da zainteresovanima predstave bar dio izdanja iz bogate biblioteke "Almanaha", najave nove projekte i pravce moguće saradnje.   

 • Almanah gostuje u Sloveniji
   

  Na poziv naših iseljenika «Almanah» će od 21-24. oktobra gostovati u Ljubljani i drugim gradovima Slovenije. Tom prilikom biće predstavljena izdavačka djelatnost i časopis na više susreta i književnih večeri.   

 • Novo izdanje Almanaha
   
  Ovih dana je iz štampe izašla  knjiga Hilma Hadžića, Jusuf i njegova braća , Almanah 2005, str. 135
   
  VIDI : IZDANJA   

 • ALMANAH – NAJBOLJI IZDAVAČ NA TREĆEM MEDITERANSKOM SAJMU KNJIGA U BARU

  Bar, 10.VIII 2005

  Za najboljeg izdavača, na Trećem Mediteranskom sajmu knjiga u Baru,  proglašeno je udruženje "Almanah ". Ovo vrijedno priznanje, glavnom i odgovornom uredniku "Almanaha", prof.dr Šerbu Rastoderu , uručio je izvršni direktor sajma, Budo Kralj. Zahvaljujući na ovoj značajnoj  nagradi, Rastoder je naglasio da je ovo smatra priznanjem  redakciji, saradnicima i prijateljima "Almanaha" širom svijeta. "Ovo je još jedna  pobjeda tolerancije i multikulturalizma u njenoj prijestolnici, gradu Baru. Nadam se da će se ovi dobri vjetrovi, koji su odbranili  ovaj grad još početkom devedesetih, proširiti i na čitavu Crnu Goru i region. "Almanah"će, zajedno sa svojim prijateljima i saradnicima, kao i do sada, davati tome svoj doprinos. "   

 • VEČE "ALMANAHA " U BARU


  Bar, 8.VIII 2005

  Brojnoj publici  na Trećem mediteranskom sajmu knjiga u Baru, pretstavio se i   "Almanah".  O novim izdanjima, planovima i značenju

  "Almanaha" u kulturnom životu Crne Gore i šire,  govorili su : prof. dr Šerbo Rastoder, glavni i odgovorni urednik, Milorad Popović, predsjednik Udruženja nezavisnih pisaca Crne Gore i urednik časopisa "Ars", kao i poznati akademski slikar, Muharem Muratović.
   

   

 • RESTAURIRANO MINARE ŠKANJEVIĆA DŽAMIJE U STAROM BARU

  Bar, 5.VIII 2005

  Zahvaljujući donaciji Zeka Šabovića iz Čikaga omogućena je restauracija minare na porušenoj Škanjevića džamiji u Starom Baru. Ovaj jedinstveni spomenik islamske arhitekture je obnovljen uz vanredan napor i stručni nadzor arheologa Omera Peročevića. Velikom broju građana Bara i okoline, te njihovih gostiju, tim povodom su se obratili: reis Islamske zajednice Crne Gore, efendija Rifat Fejzić, predsjednik Odbora IZ Bar, Suljo Mustafić , arheolog Omer Peročević i donator Zeko Šabotić. Ovo je jedinstven primjer kulturno i civilizacijski superiornog uvakufljenja jedne vrijedne donacije i umješne obnove značajnih spomenika islamske arhitekture.
   

 • VEČE ZUVDIJE HODŽIĆA NA TREĆEM MEDITERANSKOM SAJMU KNJIGE U BARU

   

  Bar, 30.VII 2005

  Književni program Trećeg Mediteranskog sajma knjiga u Baru započeo je pretstavljanjem književnog stvaralaštva Zuvdije Hodžića. O ovogodišnjem dobitniku Trinajestojulske nagrade govorili su ugledni književni kritičari i znalci Hodžićevog književnog stvaralaštva: Borislav Boro Jovanović, Bogić Rakočević i Suljo Mustafić.  Poslije pretstavlja -nja  Hodžićevog stvaralaštva na Sajmu, prijatelji Hodžića i "Almanaha" su u poznatom barskom kafiću "Lanterna " priredili večeru za ovog našeg velikog pisca, njegove goste i prijatelje.

   


   

 • PRIZNANJE "ALMANAHU "

  Podgorica , 28.VII 2005

  Povodom posjete Islamskoj zajednici i Republici Crnoj Gori, reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića, u hotelu "Crna Gora", u Podgorici je upriličen susret ef. Cerića sa preko stotinu muslimanskih intelektualaca, javnih ličnosti i zvaničnika. Tom prigodom, reis-l-ulema Mustafa ef. Cerić je "ALMANAHU" uručio prigodnu plaketu ZA AFIRMACIJU KULTURNOG I NACIONALNOG IDENTITETA BOŠNJAKA-MUSLIMANA U CRNOJ GORI. Ispred "Almanaha", ovo značajno priznanje je primio prof.dr Šerbo Rastoder, glavni i odgovorni urednik, koji se tim povodom prigodnim riječima obratio prisutnima i visokim gostima iz BiH. U ime redakcije , Biblioteci Islamske zajednice BiH su uručena na poklon sva izdanja "Almanaha". Tokom četvoro -dnevne posjete Crnoj Gori ef. Cerića su primili predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, predsjednik vlade Milo Đukanović, predsjednik i potpredsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić i Rifat Rastoder. Tokom svog boravka u Crnoj Gori ef. Cerić je posjetio Tuzi,  Bar, Ulcinj, Rožaje i Plav.    

 • SVEČANO OTVORENA RESTAURIRANA DŽAMIJA U PETNJICI


  Petnjica, 23. VII 2005

  U Petnjici je, prigodnom besjedom reisa IVZ Crne Gore Rifata Fejzića, otvorena restaurirana džamija. Džamija u Petnjici je,  kao  jedina trospratna džamija, jedna od najoriginalnijih islamskih bogomolja na Balkanu.  Restauratorske radove je u cjelini finansirao Muljko Šabotić sa sinovima, koji je na taj način,  svom zavičaju podario ovaj vrijedni i  obnovljeni kulturno-istorijski spomenik. Radovima restauracije je rukovodio arh. Rifat Alihodžić. 

      

 • ZUVDIJA HODŽIĆ DOBITNIK TRINAJESTOJULSKE NAGRA

  Jedan od osnivača "Almanaha", književnik Zuvdija Hožić dobitnik je najvećeg državnog priznanja Crne Gore za 2005. godinu za književnost. Nagradu je dobio za zbirku pripovjedaka NEKO ZOVE, koju je "Almanah" objavio 2003. godine. Ovo zaslužno priznanje, našem velikom književnom stvaraocu, publicisti i slikaru, uručio je Predsjednik Republike Crne Gore, Filip Vujanović, na svečanosti u vili "Gorica" 13. jula 2005. godine. Zuvdija Hodžić je rođen 1944. godine u Gusinju, opština Plav, Crna Gora. Osnovnu školu je učio u Gusinju, Peći i Plavu, gimnaziju u Ivangradu. Studirao na Pedagoškoj akademiji u Nikšiću, a zatim u Prištini, gdje je završio Filološki fakultet. Od 1962. živi u Titogradu ( Podgorici). Bio je novinar »Titogradske tribine«, saradnik Doma omladine »Budo Tomović«, novinar i urednik »Titovog pionira«, zatim urednik INDOK – Centra, »Tribine«, predsjednik Skupštine Republičke zajednice kulture, urednik časopisa  »Doclea« i »Koha«. Bio je urednik »Almanaha«, čiji je i jedan od osnivača. Redovni član Dukljanske akademije nauka i umjetnosti do 2004. godine. Objavio je knjigu poezije »Na prvom konaku« (1970), knjige pripovjedaka »Gluva zvona« (1973) i »Neko zove« (2003), roman »Gusinjska godina« (1976, 1996), roman »Davidova zvijezda« (1991, 2000, 2001) i knjigu reportaža i putopisa »Jedan dan života« (1995).  Pjesme i priče prevedene su mu na mnoge jezike. Zastupljen je u brojnim antologijama i izborima kod nas i inostranstvu. Dobitnik je značajnih nagrada i priznanja – Nagrade oslobođenja Titograda, Nagrade oslobođenja Plava, trostruki je pobjednik jugoslovenskog festivala mladih pjesnika »Majska rukovanja«, pobjednik jugoslovenskih festivala poezije u Beogradu, Kumanovu, Prilepu, Nikšiću. Njegov roman »Davidova zvijezda« je uvršten u školske programe Federacije BIH. Hodžić je poznat i kao uspješan crtač, grafičar i ilustrator. Imao je samostalne izložbe u Podgorici, Pljevljima, Ulcinju, Plavu i Cetinju. Objavio je knjige zapisa i crteža »Podgoricom starom« (1999) i »Otkrivanje zavičaja« (2003).
   

 • U organizaciji "Almanaha" i njegovih podružnica u Rožajama i Bijelom Polju, opštine Rožaje, te Centra za kulturu Bijelo Polje, od 6- 9. jula održan je simpozijum EPIKA BOŠNJAKA U CRNOJ GORI: MURAT KURTAGIĆ- AVDO MEĐEDOVIĆ. Na simpozijumu su pročitana 23 referata,  učesnika iz Crne Gore, Srbije, BiH, SAD, dok je njih 11 priložilo svoja saopštenja koja će biti objavljena u tematskom broju časopisa "Almanah". Simpozijum je otvorila prof. Dr Vesna Kilibarda, ministarka kulture u vladi Republike Crne Gore. Skup su pozravili i Nusret Kalač, predsjednik opštine Rožaje, Ćazim Fetahović, pomoćnik ministra prosvjete u vladi RCG, Sabahudin Sapko Delić, pomoćnik ministra za zaštitu manjina i etničkih grupa u vladi RCG, Amir Nurković, ministar za ekonomske odnose u Državnoj zajednici Srbije i Crne Gore. Učesnike skupa su pozdravili i poželjeli im uspješan rad i kuratori zbirke Mylman Parry sa Univerziteta u Harvardu, te Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike. Simpozijum su pratile promocije knjiga, poetsko-guslarske večeri, izložbe slika članova zavičajnog kluba "Kula"  iz Rožaja, dok je  specijalni gost simpozijuma, Damir Nikšić, umjetnik iz SAD, gostovao sa svojim preformansom kojeg je prikazao na glavnom trgu u Rožajama. Učesnici simpozijuma uputili su predlog odbornicima opštine Rožaje, Komisiji za imenovanje ulica, da jednu od ulica nazove imenom Muratage Kurtagića, znamenitog guslara i kazivača epske poezije iz Rožaja.   

 • SIMPOZIJUM

EPIKA BOŠNJAKA (MURAT KURTAGIĆ – AVDO MEĐEDOVIĆ)

MURAT KURTAGIĆ       AVDO MEĐEDOVIĆ

Od 6-9. jula u organizaciji ''Almanaha '' i podružnica "Almanaha "u Rožajama i Bijelom Polju  održaće se sipmozijum na temu " EPIKA BOŠNJAKA" posvećen velikanima bošnjačke epike Muratu Kurtagiću (Rožaje) i Avdu Međedoviću (Bijelo Polje ). Simpozijum će trajati četiri dana ( 6 - 8 . jula u Rožajama) i 9. jula u Bijelom Polju. Skup će otvoriti prof. dr Vesna Kilibarda, ministar kulture u vladi Republike Crne Gore. Pored radnog dijela, simpozijum će pratiti i druge manifestacije, od promocije knjige MRTVA GLAVA JEZIK PROGOVARA, izložbe ''Almanahovih'' izdanja do guslarsko-potskih večeri. Saopštenja sa simpozijuma će se publikovati u tematskom broju časopisa ''Almanah''.
 

Učešće na   simpozijumu su potvrdili :
 

Dr Zlatan Čolaković, Kanada, istraživač starogrčke tragedije i bošnjačke epike, sakupljač epike i autor knjige “Mrtva glava jezik progovara”
Mr Marina Rojc-Čolaković, Kanada, povjesničar umjetnosti, istraživač bošnjačke epike i koautor knjige Mrtva glava jezik progovara
Prof. dr Slobodan Prosperov Novak,  Yale Univerzitet,  SAD, istraživač renesanse, književnik i povjesničar hrvatske književnosti
Prof. dr Georg Danek, Bečki univerzitet, homerolog, autor antologije bošnjačke epike na njemačkom
Prof. dr Rašid Durić, Ruhr-Universitat Bochum, Njemačka, istraživač bošnjačke epike i autor više knjiga o bošnjačkoj usmenoj književnosti
Prof. dr Munib Maglajlić, profesor narodne književnosti na Sarajevskom univerzitetu i autor više knjiga o bošnjačkoj usmenoj književnosti
Prof. dr Hasnija Muratagić-Tuna, profesor bosanskog jezika na Sarajevskom univerzitetu, autor više knjiga iz oblasti lingvistike
Husein Bašić, književnik, sakupljač i istraživač bošnjačke epike, antologičar, autor i urednik više knjiga o bošnjačkoj usmenoj književnosti
Prof. dr Novak Kilibarda, profesor narodne književnosti na Univerzitetu Crne Gore, književnik
Zaim Azemović, književnik, sakupljač i istraživač usmene književnosti
Dr Ljubiša Rajković, književnik, sakupljač i istraživač usmene književnosti, priredio knjigu epike iz rožajskog kraja «Sa londže zelene»
Prof.dr Ferid Muhić, profesor filozofije na Skopskom univerzitetu, književnik
Prof.dr Vojislav Nikčević,
autor više knjiga iz oblasti lingvistike
Zuvdija Hodžić , književnik i  istraživač
Dr Ljiljana Pajović-Dujović, predavač na Univerzitetu Crne Gore,  autor više radova o odnosu između usmene tradicije i pisane književnosti
Don Branko Sbutega, župnik crkve «Sv. Eustahija» u Dobroti, publicista
Rajko Cerović, publicista, autor više radova o usmenom stvaralaštvu
Alija Džogović, književnik i istraživač usmene književnosti
Mr Dušica Minjović, autor knjige o Avdu Međedoviću
Ismet Rebronja, književnik, sakupljač i istraživač usmene književnosti
Prof. Medisa Kolaković, istraživač usmene književnosti
Suljo Mustafić, profesor književnosti
Sait Šabotić, istoričar , istraživač narodnog stvaralaštva
Mr Redžep Škrijelj, istoričar
Mr Mirsad Kunić (Sarajevo),
Prof. Sead Šemsović(Sarajevo) 
Prof. Adnan Čirgić (Podgorica)
Prof. Hodo Katal,
književnik (Novi Pazar)
Enesa Kadić, gošća iz Prištine (Ministarstvo za obrazovanje)
Peter McMurray, ­Harvard, pridruženi kurator Zbirke Milman Parry

 

VIDI:Okvirni program simpozijuma 

 • Novo izdanje Almanaha
   
Ovih dana je iz štampe izašla  knjiga Slobodana Drobnjaka - Saita Š. Šabotića, Muslimansko/Bošnjačko stanovništvo onogoško-nikšićkog kraja , Almanah 2005, str. 422
 
VIDI : IZDANJA


 

 •  

 • U knji
  `ari "Karver" u Podgorici 8.VI 2005 godine promovisan je novi broj ~asopisa " Almanah" 29-30. Pred brojnom publikom novi broj ~asopisa predstavili su urednik prof.dr [erbo Rastoder, Zuvdija Hod`i}, clan redakcije i Rajko Cerovi}, publicista i saradnik. Medijator ve~eri je bio knji`evnik Ognjen Spahi}. I ovim povodom se pokazalo da "Almanah" u`iva nepodijeljene simpatije u intelektualnoj javnosti Crne Gore i da brojna porodica njegovih saradnika i prijatelja s posebnom znati`eljom prati izdanja i ~asopis ove renomirane intelektualne dru`ine.

 

          [tampa o promociji:

  -- Pobjeda --

  -- Vijesti --


 

 • Izašao je novi broj ALMANAHA (Broj 29-30)
  Vidi: ČASOPIS   
 • IZLOŽBA "TIŠINA " POVODOM GODIŠNJICE ZLOČINA U ŠTRPCIMA

  Povodom 12 godina od zločina u Štrpcima u Umjetničkom paviljonu u Podgorici 26. februara 2005. godine je otvorena izložba slika na kojoj je svoje radove izložilo 20  umjetnika iz Bosne i Hercegovine , Makedonije, Srbije i Crne Gore ( Affan Ramić, Amneriz Handžić, Asim Dželilović, Branislav Bane Sekulić, Bratislav Bato Medojević, Džengis Redžepagić,  Dževdet Nikočević, Edin Dervišević, Fehim Husković, Halil Tikveša, Igor Rakčević, Mehmed Slezović, Mirsad Konstantinović, Muhamed Bajramović, Mustafa Skopljak, Nail Ćelović, Ratko Odalović, Vesko Gagović). Organizator izložbe , koju je koncipirao Dževdet Nikočević akademski slikar je NVO "centART". Suorganizatori izložbe su NVO "Almanah", Republički zavod za međunarodnu naučnu prosvjetno- kulturnu i tehničku saradnju Crne Gore, KJKP GRAS- Sarajevo i Ministarstvo za zaštitu prava nacionalnih i etničkih grupa Crne Gore. Izložbu su uz prisustvo brojne publike otvorili :  akademik Pavle Pejović, vajar i predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore , prof. Dr Šerbo Rastoder, urednik "Almanaha"i Milo Pavlović, slikar i autor predgovora u katalogu. Otvaranju izložbe je predhodio performans "Trag " Mirsada Rastodera u izvođenju balerina Muzičke škole "Vasa Pavić" iz Podgorice.

  Pogledaj:

  Fotografija sa otvaranja izložbe

  Katalog izložbe "Tišina"

  Izvještaj dnevnog lista "Pobjeda "sa otvaranja izložbe

  Izvještaj dnevnog lista "Vijesti  "sa otvaranja izložbe
   

 • KONFERENCIJA ZA NOVINARE POVODOM GODIŠNJICE ZLOČINA U ŠTRPCIMA

  Tačno u 15 h i  50 minuta, kada su prije 12 godina nekoliko pripadnika interventne čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske 27. februara 1993. godine u stanici Štrpci, iz voza broj 671 na pruzi Beograd-Bar, izveli 20 putnika koje su kasnije likvidirali u okolini Višegrada, u Međunarodnom pres centru u Podgorici je (26. februara 2005.) godine u organizaciji Foruma Bošnjaka/Muslimana, "Almanaha "i "Monitora " održana konferencija za novinare. Povodom ovog zločina brojnim novinarima su se obratili : Suljo Mustafić, predsjednik IO Foruma Bošnjaka/Muslimana Crne Gore i član redakcije "Almanaha" , Slobodan Franović, predsjednik Crnogorskog helsinškog komiteta , Esad Kočan, glavni urednik "Monitora "i član redakcije "Almanaha", prof. Dr Nebojša Vučinić, direktor Centra za ljudska prava pri Univerzitetu Crne Gore i profesor međunarodnog prava na Pravnom fakultetu , Velija Murić , predsjednik Komiteta crnogorskih pravnika i pravni zastupnik porodica otetih i Atvija Kerović , sekretar "Almanaha". Konferenciju je vodio Mirsad Rastoder, urednik na Radiu Crne Gore i član IO Foruma Bošnjaka/Muslimana.

  Pogledaj:

  Obraćanje novinarima  Sulja Mustafića , predsjednik IO Foruma Bošnjaka/Muslimana i član redakcije "Almanaha"

  Obraćanje novinarima Esada Kočana, glavni urednik "Monitora "i član redakcije "Almanaha"

  Izvještaj sa konferencije u dnevnom listu "Vijesti "

  Izvještaj sa konferencije u dnevnom listu "Pobjeda"

   
   

 • U Njujorku je u petak 14.01 2005 godine promovisano Almanahovo izdanje knjige dr Zlatana Čolakovića i mr  Marine Rojc-Čolaković.

  “MRTVA GLAVA JEZIK PROGOVARA”
  Epika Murat-age Kurtagića i Avde Međedovića

  Vidi fotografije

  Pogledajte i tekst koji je objavljen na sajtu: http://www.bosnjaci.net/aktuelnosti.php?id=253&polje=kultura


   

   

 • Promocija "Almanahovog" izdanja u Njujorku . U Njujorku će se 14. januara sa početkom u 18 časova u prostorijama bosansko-američkog  udruženja  biti predstavljena knjiga, prof. dr. Zlatana Čolakovića i mr. Marine Rojc-Čolaković.

  “MRTVA GLAVA JEZIK PROGOVARA”
  Epika Murat-age Kurtagića i Avde Međedovića

 

 

 • U subotu 25.XII 2004 godine u sali restorana "Ribnica" u Podgorici održana je sjednica Savjeta Foruma Bošnjaka/Muslimana Crne Gore. Forum okuplja predstavnike svih političkih stranaka, NVO, ugledne pojedince i intelektualce iz redova bošnjačko/muslimanskog naroda u Crnoj Gori. Na skupu je upriličena i prva web prezentacija sajta "Almanaha" kojom je rukovodio web-master Kenan Duraković. U radu Foruma koji je okupio preko 60 pojedinaca, povodom rasprave o aktuelnim pitanjima od interesa za Bošnjake /Muslimane u Crnoj Gori, diskutovalo je više od 30 učesnika.  Saglasno ustaljenoj praksi sa sastanka je izdato SAOPŠTENJE , koje uz govor  uvodničara Sulja Mustafića, predsjednika IO Foruma i fotografije sa ovoga skupa možete vidjeti u FOLDER : SKUPOVI


   

   

 • Izašao je novi broj ALMANAHA
  Vidi: ČASOPIS

  Vijesti o novom ALMANAHU
   
 • U izdanju "Almanaha" iza{la je knjiga Marine i Zlatana ^olakovi}a "MRTVA GLAVA JEZIK PROGOVARA"
  Vidi: IZDANJA

 

 

 • U periodu 24- 27. IX 2004 godine delegacija ALMANAHA u sastavu : prof.dr Šerbo Rastoder , Zuvdija Hodžić, Esad Kočan i Atvija Kerović je boravila u posjetu našim iseljenicima u Švajcarskoj . Gosti zavičajnog kluba "Montenegro "i naših iseljenika u Švajcarskoj su ,pored pomenutih, bili i Mirsad Rastoder , predstavnik Foruma Bošnjaka/Muslimana  i Šukrija Serhatlić Žuti,  estradni umjetnik. Na izuzetno uspjeloj centralnoj promociji održanoj 25.IX u Watvilu  pred brojnom publikom,  predstavljena su izdanja "Almanaha"i  pomovisane vrijednosti za koje se zalažemo. Poslije brojnih ostvarenih kontakata sa našim iseljenicima i njihovim udruženjima pokazalo se da je "Almanah "  svugdje dobrodošao i da ima brojne i iskrene prijatelje spremne da saglasno svojim mogućnostima podrže rad i djelovanje "Almanaha".

  Fotografije sa promocije "Almanaha"u Švajcarskoj 

 

 

 • Na poziv naših iseljenika "Almanah " će od 24. septembra gostovati u Cirihu i drugim gradovima  Švajcarske . Tom prilikom  će biti predstavljena izdavačka djelatnost i časopis na više susreta i književnih večeri .

 

 

 • U izdanju "Almanaha" pojavila se nova zbirka pjesama za djecu afirmisanog pjesnika Redžepa Nurovića Djed Fehim i šestoprsti Hrusto  .  Vidi  : IZDANJA

 

 

 • U izdanju Almanaha pojavila se zbirka anegdota iz plavsko-gusinjskog kraja Ibrahima Rekovića, Plavsko-gusinjski biseri .
  Vidi : IZDANJA

 

 

 • "ALMANAH " je i ove godine predstavio svoja izdanja  na Mediteranskom sajmu knjiga u Baru  od  26. jula do 9. avgusta.  Veče "Almanaha " posvećeno Zuvdiji Hodžiću i njegovoj najnovijoj zbirci pripovjedaka "Neko zove " održano je u Parku kralja Nikole (8. avgusta). Ovogodišnju produkciju "Almanaha " brojnim posjetiocima ove književne večeri je predstavio urednik dr Šerbo Rastoder , dok  su o stvaralaštvu Zuvdije Hodžića govorili : akademik Sreten Perović , Suljo Mustafić i sam autor.

  Snimci sa sajma i večeri „ Almanaha „

 

 

 • U izdanju Istorijskog instituta Crne Gore  i Almanaha pojavila se dvotomna kapitalna studija Šerba Rastodera , Crna Gora u egzilu 1918- 1925, I-II. Studija je izazvala veliki interes kod stručne i naučne javnosti , a najtiražniji dnevni list "Vijesti " je već otkupio pravo o objavljivanju feljtona  u 50 nastavaka iz ove studije .
  Vidi više : IZDANJA

 

 

 • U izdanju Almanaha izašla je nova knjiga Zuvdije Hodžića , Neko zove . Ova zbirka pripovjedaka jednog od najpoznatijih književnika sa ovih prostora i autora poznatih romana Gusinjska godina i Davidova zvijezda  u više prikaza koji su se pojavili odmah po objavljivanju knjige je ocijenjena kao vrhunsko literarno štivo i nova potvrda visokih književnih dometa ovoga autora .
  Vidi : IZDANJA

 

 

 • U izdanju Almanaha objavljena je knjiga crteža Zuvdije Hodžića , Otkrivanje zavičaja . Autor je ovom knjigom otrgao i sačuvao od zaborava staru arhitekturu Plava i Gusinja . Poslije knjige Podgoricom starom  ovo je druga knjiga slika ovoga majstora crteža .
  Vidi više : IZDANJA